lørdag 29. november 2008

Juletradisjoner og fotojuksing :-)

Det har vært en del snakk om fotoredigering, både på Hagegal : http://www.hagegal.no/hagefora/viewtopic.php?f=35&t=32097

og i andre blogger, som f. eks Mellom himmelen og havet: http://smgj.wordpress.com/

Dessuten har jeg hatt behov for å redigere noen bilder til Hagegals julekalender.
Jeg har lastet ned Gimp. Photoscape og Picasa2. Hittil har jeg hatt mest glede av Photscape, men har såvidt begynt å leke litt med Gimp også.
Nedenfor er et ganske dårlig foto, som har vært behandlet med filtere i Gimp og satt sammen i Photoscape.

Øverst til venstre er originalen -som foto betraktet, ganske rotete. Deretter har jeg forsøkt å se det som oljemaleri, radering og tegning. Betraktelig bedre, synes jeg. Skulle ønske jeg hadde hatt teknikken inne for å male blomsterbilder på ordentlig vis.Ellers, så snør det her. Sikkert til stor glede for de som har begynte julepyntinga for fullt. For min del, nekter jeg å pynte til jul før lille julaften. Første søndag i advent - ikke fredag eller lørdag! kommer det opp en sjuarmet lysestake på kjøkkenet og ei stjerne i stuevinduet - og kanskje et utendørs juletre - hvis jeg gidder. Alt annet skal vente til lille julaften. I min barndom pyntet vi ikke juletreet før julaftens formiddag, men jeg har vært nødt til å jenke meg der, både på grunn av gubbens tradisjoner og av praktiske grunner. Det bir rett og slett ikke tid på julaften, når man skal kjøre land og strand rundt for å feire litt her og litt der, besøke kirkegård mm.
Så i grunnen er lille julaften blitt tradisjonsdagen for oss to, med pynting, møljespising og forberedelse av julemiddagen, sånn at den bare er å varme opp hos Svigermor. Hun orker ikke å gjøre annet enn å koke poteter lenger, stakkars, nærmest blind som hun er.
Pakkestyret på julaften har jeg i grunnen ikke særlig sans for, selv om barnebarna gleder seg voldsomt. Det blir så alt for mye etter min smak. Dessuten synes jeg de får noe nytt hele tiden - de rekker jo aldri å ønske seg noe.

Det sier seg selv at med bare pynting på lille julaften, så er nok ikke jeg av dem som pynter mest. Vi har gammelt hus og jeg synes at gammel tradisjonspynt passer best her. I små mengder, som det var på den tiden da ikke alt var mulig å kjøpe i overflod. Kjedelig synes nok noen - stemningsfullt synes jeg. Det eneste som avviker er hippene mine - men de har jo egentlig lite med jul å gjøre. Det er jo bare tilfeldigvis sånn at man kun får tak i dem på denne årstiden her til lands.

Nå høres jeg sikkert ut som en erkekonservativ gammel dame ;-) Jeg har nettopp fylt 48 - så det er da enda en stund til jeg blir pensjonist :-) Og regner meg som forholdsvis lite konservativ på det meste.

Men de fleste har nok sin bestemte oppfatning av hvordan de vil feire denne høytiden, som nok er den som har knyttet flest tradisjoner til seg, her til lands. Så der er jeg nok "som folk flest" :-)

I kveld skal vi forøvrig kose oss veldig hos et vennepar som inviterer oss til lutefisk hvert år på denne tida. Der er huset sannsynligvis pyntet til trengsel allerede. Kjempekoselig :-)

Men ingen pynt hos oss på forskudd! ;-)

1 kommentar:

  1. Jeg prøvde meg også med slike bildebehandlingsprogrammer, men ga opp. Mulig jeg ikke er noe særlig teknisk, men det fungerte ikke for meg. Fikk ikke til noen ting. Så nå tror jeg selv at jeg er veldig fornøyd med slik det er.
    Flink du, Sigrid. Ha en kjempe fin søndag.

    SvarSlett

Skriv gjerne noen ord her :-)