Få planteslekter tilbyr så stor variasjon i blomstringstid som Phlox. Phlox er nært beslektet med nellik og i likhet med nellik, dufter de aller fleste Phlox aldeles nydelig.
De aller fleste kjenner til nålefloksen - Phlox douglasii og vårfloksen Phlox subulata, som er teppedanende, vårblomstrende stauder. Passer godt i fjellhager og som kantplanting, der man vil ha en fargeklatt tidlig i sesngen. Jeg har ikke mange eksemplarer av disse, siden de har vansker med å hevde seg overfor storvokste naboer. De finnes forøvrig i alle avskygninger fra hvitt til rødrosa - også med sukkertøystriper i rosa og hvitt.
Her er en lyslila P. douglasii, som forhåpentligvis vil trives i steinmuren.
Krypfloks - Phlox stolonifera er en annen lav art. Den stortrives i skygge og finnes i hvitt, rosa og lilla. Selv har jeg hatt den hvite i skyggebedet i mange år. Den er en flott bunndekker og lyser opp med store hvite blomster i begynnelsen av juni.
Sylinderfloks - Phlox maculata er den neste som blomstrer hos meg. Den blomstrer omtrent midt i juli og ligner på en småvokst høstfloks - ca 50 - 60 cm høy. Den var nok mer brukt før og er et godt alternativ til høstfloks i områder med kort vekstsesong. Jeg har ikke funnet så mange i handelen, men har en hvit og denne med sukkertøystriper:
I min hage er det høstfloksen - Phlox paniculata, som er stjerna når sommeren nærmer seg slutten. Allerede i slutten av juli begynner den tidligste rosa sorten hos meg. Den er så tidlig at den godt rekker å blomstre av før høsten kommer, selv hos min søster i Mo i Rana.
Høstphlox dufter nydelig og blir høye, staselige planter på mellom 80 og 120 cm. De bør ikke ha det for tørt, da angripes de av meldugg. I det siste er det kommet lavere varianter i handelen, som etter sigende ikke skal bli høyere enn 40 cm. Jeg kjøpte en i fjor, men det gjenstår å se hvordan den utvikler seg.
Det finnes utallige fargevarianter fra hvitt til lilla og nesten orange.
Noen har et øye med kontrastfarge, som Laura og Bright Eyes
Og det finnes også former med variegert bladverk, som er ekstra dekorative hele sesongen.
Den hvitvariegerte heter 'Frosted Elegance' og den gulvariegerte heter ' Goldmine'
Det finnes enda flere arter av Phlox, som er dyrkingsverdige i hagen. Ta f. eks en titt på bildearkivet til staudegruppa i Norsk gartnerforbund.
Det finnes en dansk bok om Phlox. Jeg har den ikke ennå, men den står på ønskelista :-)
Du glemte å ta med at også stylterottene liker phlox godt. :-/
SvarSlettJeg elsker høstfloksen, synes den er så vakker, også har den noen fine barneminner med seg :D Herlig gjennsyn med sommerfavoritter, og duverden så frekt med brokbladet da!
SvarSlettsmgj: Stylterottene liker vel det meste. Skaff deg gaupe ;-)
SvarSlettanne: De variegerte er virkelig fine :-)
Nå dånte jeg her, den varigerte phloxen var nydelig. Hvor har du kommet over den godbiten? ;)
SvarSlettTamgaupa mi jager heller gyngestolen, dessverre. :-(
SvarSlettMange flott phlox. Enig med Iris. Den variegerte er kul.
SvarSlettBegge er kjøpt på Blomstergården i Uddevalla, men en som var veldig lik Goldmine fant jeg på Bogrønt Jessheim i fjor også. Husker ikke sortsnavnet på den.
SvarSlettSå mange vakre Flox det finnes! Ja, de dufter herlig....
SvarSlettNydelige sommerlige bilder i hagen din, Sigrid!
Nå lengter jeg til sol og varme!!!
Sigrid, jeg har en varigert dobbel daglilje det er mulig å dele en bit av hvis jeg ikke husker feil. Jeg bare nevner det ;)
SvarSlettNydelig Flox :) Som de andre her var den variegert som slo an mest, lekre var de begge. Phlox stolonifera var kjempesøt, jeg visste ikke at flox kan trives i skygge :) Den er notert :)
SvarSlettVi kan nok få til et bytte der, Marit :-)
SvarSlettHei!
SvarSlettOg takk for besøk på bloggen min :)
Sylinderfloxen var nydelig, jeg er av de som enda ikke har fått opp øynene for floxen.
Får håpe dere finner ut at ferskingkveld er tingen!