fredag 12. februar 2010

Surjordsbedet

 

Siden jeg oppholder meg i sofaen for tiden med feber og forkjølelse, må jeg finne på noe som kan lede tankene inn på hyggeligere ting. Fikk derfor lyst til å ta en oppsummering av prosessen med etablering av surjordsbed i en hage med kalkholdig leire.

Det startet med et skyggefullt plenstykke.

Sett nordover                                  Sett sydover

plen3 plen2

 

Vi hadde fått tak i noen gamle telefonstolper og jernbanesviller, som vi brukte som skjelett i den opphøyde konstruksjonen. Stolpene og svillene ble forankret i hverandre med spikerplater.

Bemerk det lekre midlertidige surjordsbedet som ble brukt for å overvintre noe lyng og Meconopsis :-)

starten start1

Da vi var ferdige med skjelettet av treverk, dekket vi bunnen med veiduk og foret innvendig med grunnmurspapp for å ikke få jorda forurenset av kreosot. Tre av kantene på bedet var ferdige.

4a 5a

Vi kjøpte inn en pall med torvblokker og to paller med naturtorv i sekker.

ingredienser2 ingredienser

Så var det å tilpasse torvblokker til den fjerde kanten og lage tråkksteiner i midten. Rohododendron skal ha veldig porøs jord, så det er ikke lurt å tråkke i jorda rundt dem. De har dessuten rotsystemet helt oppe i overflaten. Tråkksteinene ble fundamentert helt ned på bakken med såleblokker og lecastein.

9 underveis3

 

Så var det å begynne å fylle i torv.

ingredienser3 begynne

Vi la også inn et lag Oslokompost for bedre struktur

kompost mer2

Samtidig med byggingen av bedet laget vi en terrasse, som har blitt et av yndlingsstedene i hagen. Det er mulig å gå rundt bedet på alle kanter og trapp opp på baksiden til terrassen.

terrasse 17

I ettertid har vi brukt opp mesteparten av vedlageret inn mot garasjeveggen og vi har satt opp en ferdigkjøpt peis/grill. To bed er laget der - ett med jordskokker og ett med krydderurter. Det har jeg selvfølgelig lite bilder av. Planen er å erstatte garasjen med en litt koseligere vedbod og utvide terrasseflaten . Dessuten skal vi integrere peis/grill i veggen til vedboden. Men det blir ikke før vi har gjort oss ferdige med en del andre prosjekter.

009

Etter jordfyllingen kom den morsomme jobben. Nykjøpte planter og planter hentet fra andre steder i hagen fikk plass.

fylt2 11

Det så jo riktig pent og pyntelig ut da det var ferdig plantet :-)

7 15

Våren etterpå oppdaget jeg at en hvit syrin feller maaaange blomster. Men plantene i bedet trivdes godt og blomstret. Her er det Rhododendron luteum og en dvergrhododendron med rødaktig bladverk som blomstrer. Den siste har jeg fjernet igjen, fordi den fikk noe slags sykdomsangrep.

vaar1 vaar3

Bedet ble anlagt i 2006. I juli 2008 vil jeg si at det var fullt etablert. Og i juli 2009 må det vel betegnes som overfylt. Til våren må jeg i gang med seriøs deling og flytting av Hosta. De har virkelig tatt av i dette bedet. Jeg skal også flytte blåbærbuskene, som får for lite sol til å gi noe særlig avling.

juli08 juli09

Til slutt et lite knippe av skatter som trives i surjordsbedet mitt.

Trillium grandiflorum 'Snow Bunting', en navnløs mørkbladet vårlyng, Gentiana sino-ornata (dessverre fotografert uten at sola var fremme), en krysning mellom Trillium erectum og muligens T. cuneatum, og Hosta 'Patriot' som jeg synes er aller vakrest før den er ferdig med å folde ut bladene sine.

På det andre bildet er det to navnløse planter. En lys gul Rhododendron, som er fullstendig dekket av blomster hver vår. Småvokst. Og en calluna med lodne blader, som gir et svalt grågrønt inntrykk hele sommeren, med et rosa skjær når den blomstrer.

planter1 planter2

17 kommentarer:

 1. SÅ flott bed Sigrid :) Veldig moro å se hvordan det ble til. Litt av en jobb...! Skal si plantene trives og vokser. Jeg likte veldig godt variasjonen med sviller, telefonestolper og torvblokker. Kjempeflott design!

  SvarSlett
 2. Herregud så flott da, tusen takk for titten :-)
  Planene foreligger her også, men det blir nok enda en stund til de blir gjennomført. Har et hjørne i nordvest under og rundt en gran som jeg har tenkt å ha surjordsbed.

  SvarSlett
 3. Dette var råstiligt.

  SvarSlett
 4. Jøss, det får ein seie var grundig arbeid! Veldig flott resultet.

  SvarSlett
 5. Mamma mia så flott det bedet ble!!
  Hils gubben fra meg da.

  SvarSlett
 6. Du verden for et flott bed. Skal si dere gjør grundig arbeide når dere først setter i gang! Mange flotte hosta som så ut til å trives godt der ja :)
  God bedring!

  SvarSlett
 7. Å, tenk kor flott det blir når berre vinteren blir ferdig - drømme drømme :) Ønsker deg god bedring og god søndag :)

  SvarSlett
 8. Takk for titten Sigird :)Beddet blei veldig bra. Schtilig at plantene fylte så godt ut etter bare noen få år.

  Du får ha god bedring og når butikkene åpner kjøp inn diverse citrus, vask dem og skjær dem i skiver før du lar dem trekke i varmt vann noen minutter sammen med ingefær. Søt med honning. Kraftige saker som skremmer vekk det meste :)

  SvarSlett
 9. Takk for hyggelige kommentarer alle sammen.
  Feberen er borte, så den oppskrifta får jeg gjemme til en annen gang, Mari :-)

  SvarSlett
 10. Kjekt å få se de samlet slik disse bildene :) Gleder meg til jeg engang får se dette beddet og resten av hagen live :D

  Nå er presentasjonen til Frøken Solslikk 2010 ferdig, takk for at du deltar :)

  SvarSlett
 11. Veldig hyggelig om du får tatt deg en tur, Anne :-)

  SvarSlett
 12. Flott bed etter masse arbeid. Lecastein?? er ikke de ganske alkaliske? Går det bra?
  Jeg har tilgang på endel ruskeleca, men har ikke turt å bruke det så mye.
  Supert å kombinere bed med sitteplass, jamen er dere grundige!!!!

  SvarSlett
 13. pH er såpass lav i bedet, at det som måtte vaskes ut fra steinene neppe har noen betydning. Løsleca blandet i jorden derimot, hadde jeg vært mer skeptisk til i et surjordsbed.

  SvarSlett
 14. Du allstyrendes, så flott! Og ekstra morsomt å følge hele prossessen!

  SvarSlett
 15. Liker så godt å se bed blir til.... takk for titten; Mette

  SvarSlett
 16. Herregud jeg er bare helt superimponert Sigrid. Et slik bedd vil jeg også ha!!!!!

  SvarSlett
 17. Lekkert bed! For en jobb - og fantasi! Jeg er kjempeimponert!!

  SvarSlett

Skriv gjerne noen ord her :-)