søndag 7. desember 2008

Flatbrødbakst

Da er årets julebakst unnagjort. Det eneste vi baker til jul er flatbrød, som gubben må ha til mølja si.

For den som ikke vet hva mølje er, så er det hjemmebakt flatbrød oppbløtt i kraft og overhelt med smeltet ribbefett. Vi bruker kraften fra kokinga av lammerullen.


Utseendet på denne retten minner om pappmasje, et kjent fenomen fra håndarbeidstimene på skolen på begynnelsen av 70-tallet. Pappmasje var finrevet avispapir blandet med tapetklister og ble brukt bl. a til å lagre lekre lampeskjermer (massen ble lagt utenpå en oppblåst ballong, tørket og skjært hull i til pære. Malt i orange og lilla, pyntet de nok opp mange hjem ;-)Men altså mølje. Den ser nokså guffen ut, men smaker noe bedre. Tradisjonen tilsier at dette var maten de spiste kl. 12 julaften. Den ligger som en blyklump i magen og er det perfekte underlag for en tung julemiddag :-(

Klok av skade har vi begynt å innta "delikatessen" på lillejulaften i stedet. Da kan vi også prøvesmake juleakevitten ved siden av, uten at det skaper problemer.Her er bilder fra fjorårets bakst:
Gubben kjevler og jeg steker :-)
Mølja spises av felles bolle. Bollen er en gammel steingodsbolle, noe som er viktig for at den skal holde seg varm. Den er ikke noe god, hvis den blir så kald at fettet stivner.
Dette bildet er noen år gammelt, fra den siste gangen Svigermor var sprek nok til å feire jul på Hadeland:4 kommentarer:

 1. Møljetradisjonen kjenner jeg godt til fra faren min sin familie, fra det indre Østland. Men bare teoretisk, da moren min fra nord, nok ikke fattet helt hvor fortreffelig denne spise er...
  og fatter'n ikke trumfet denne tradisjonen gjennom. Sikkert lurt å flytte til den 23, ja!
  Familien min brukte ikke bare kraften fra lammerullkokinga, men fra sylte og alt annet som ble kokt til jul. Snakker om mølje!

  Maken steingodsbolle etter bestemor har jeg tatt vare på!

  SvarSlett
 2. Jeg har også slike boller, faktisk 3 stk i forskjellige størrelser. Arv fra mor og svigermor, har dem som pynt på hylla over kjøkkenbordet. Men brukes når store kar trengs, f.eks. hjortekjøttet når skal males opp. RandiF

  SvarSlett
 3. Mølje er en tradisjon i min familie også, dvs. min bestemor hadde møljelag hvert år. Min mor har overtatt tradisjonen, men alle mine slektninger er fra Østlandet. Så dette er nok en gammel tradisjon uansett hvor i landet en kommer fra tror jeg. Jeg spiser det ikke på vilkår uansett tradisjon ;) Det får klare seg med feit ribbe :)

  SvarSlett
 4. Koslig å høre om flatbrødbaking hos dere.
  Fikk selv lyst å kjøpe takke for å lage flatbrøet selv.
  22 des er vi 16 medlemer av familien som spiser mølje slik som dere gjør det.
  Den unge generasjonen har lært å like det hvite flatbrøet med kraft på.
  Ikke værst.

  SvarSlett

Skriv gjerne noen ord her :-)